nybanner

Atletismoa: Semenyak 5000 metroko urrea irabazi du Hegoafrikako Txapelketan

Kaixo, etorri gure produktuak kontsultatzera!

GERMISTON, Hegoafrika (Reuters) - Caster Semenyak 5.000 metroko proba irabazi zuen ostegunean Hegoafrikako Atletismo Txapelketan, distantzia berri bat balizko distantzia berri bat, Kirolaren Arbitraje Auzitegiak (CAS) helegitearen erabakiaren zain dagoen bitartean.Arauak bere testosterona maila mugatzen saiatzen ari dira.
Semenyak erabateko kontrola zuela zirudien hasierako egunean 16:05.97an irabazi zuenean, proba garrantzitsua izan zen Hegoafrikak irailean Dohako Munduko Txapelketan parte hartzeko.
Semenyak helmuga arraroa lortu zuen distantzia luzeko lasterketan, aurretik ostiraleko 1500 metroko finalera 4:30.65eko denborarekin iritsi ostean, bere marka pertsonalaren oso azpitik.
Izerdirik ia bota ez zuen arren, bere 1500 metroko denbora sailkapenean hurrengo azkarrena baino 9 segundo azkarragoa izan zen.
Bere proba nagusia, 800 metrokoa, ostiral goizean izango da eta finala larunbat arratsaldean.
Semenya CAS-ri egindako errekurtsoaren emaitzaren zain dago Nazioarteko Atletismo Federazioaren (IAAF) arau berriak inposatzeari uzteko, bere testosterona-maila naturala mugatzeko botikak hartu behar dituela.
IAAFek garapen-desberdintasunak dituzten emakume kirolariek odoleko testosterona-maila agindutako kontzentraziotik behera jaistea nahi du lehiaketa baino sei hilabete lehenago, abantaila bidegaberik ez izateko.
Baina hau 400m eta milia arteko lehiaketetara mugatzen da, beraz, ez ditu 5000m sartzen Semenya aske lehiatu ahal izateko.
Ostegunean egin zuen denbora 2019ko onenaren 45 segundora zegoen, baina Semenya azken 200 metroko esprintaren aurretik eutsi zion.
Bitartean, 400 metroko txapeldun olinpiko eta munduko errekorra Weide van Niekerk osteguneko beroketatik alde egin zuen, 18 hilabeteren buruan goi-mailako lehiara itzultzen saiatzen ari zelako malda labainkorra zela.
"Tristegarria da Hego Afrikako Atletismoko Senior Txapelketatik aterako naizela iragartzea", adierazi du van Niekerk-ek.
“Prestaketa ona egin ostean berriro etxean jokatzeko gogoz, baina eguraldia ez zegoenez, ez genuen arriskatu nahi izan.
Van Niekerk 2018ko denboraldi osoa galdu zuen belauneko lesio batekin 2017ko urrian ongintzazko futbol partida batean.

Argitalpenaren ordua: 2023-06-20